N9 Kini

N9 Kini
One Stop News Portal

NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Wednesday, January 4, 2012

HOT : Pencapaian Akademik Pelajar Terlibat Demo #UPSI Didedahkan...

Ramai menghantar emel kepada saya termasuk ibu bapa yang meminta saya memaparkan keputusan pelajar-pelajar yang terlibat dalam demontrasi di UPSI tempoh hari.

Mereka kata jika pelajar-pelajar ini cemerlang dalam pencapaian akademik mereka walaupun aktif berpolitik memang wajarlah AUKU dimansuhkan.

Jadi saya tunaikan sedikit permintaan pelbagai pihak agar segala persoalan yang bermain di benak fikiran masyarakat di luar sana terjawab.

Kita lihat adakah mereka ini terdiri daripada pelajar cemerlang dalam bidang akademik walaupun mereka aktif dalam aktiviti politik?

Jeng...jeng...jeng...

Kita dedah sikit tengok...


Nama : Shazni Munir Bin Mohd Ithnin
Umur : 25 tahun

Bekas pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan dengan Pengajian Islam, Universiti Malaya. Ditamatkan pengajian kerana pencapaian kurang memuaskan (CGPA bawah 2.0)


Nama : Ahmad Syukri Bin Kamaruddin
Umur : 22 tahun

Bekas pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Tidak menghabiskan pengajian kerana terlalu sibuk berpolitik dan pencapaian akademiknya kurang memuaskan. 
Kini bekerja sebagai pegawai khas Ahli Parlimen Subang R. Sivarasa




Nama : Ahmad Syukri Che Ab Razab
Umur : 27 tahun

Bekas pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS). Diberhentikan kerana pencapaian akademik kurang memuaskan. Meneruskan pengajian di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Namun tidak menghabiskan pengajian kerana aktif dalam poltik kerana pencapaian akademik kurang memuaskan.

Kesimpulan :
  • Mereka adalah pelajar-pelajar IPTA pro-pembangkang yang gagal di IPTA. Tetapi selepas diberhentikan pengajian di IPTA kerajaan Negeri Selangor memberikan mereka 'full scholarship' untuk belajar di IPTS milik kerajaan negeri Selangor.
  • Kerajaan negeri Selangor dikatakan menggunakan mereka untuk menjayakan agenda gerakan politik pembangkang di kalangan pelajar-pelajar junior.

Adakah para mahasiswa di luar sana ingin menjadikan mereka yang GAGAL ini sebagai ikon?

Mereka terbukti telah gagal dalam pengajian disebabkan terlalu gila berpolitik. Sehinggakan diberhentikan pengajian di IPTA dek pencapaian akademik mereka yang tidak memuaskan?

Ada yang bertanya apa motif saya paparkan maklumat serta wajah pelajar yang terlibat demontrasi?

Apa saya boleh katakan tiada sebarang motif kerana mereka ini bukan musuh saya, jika mereka hanya aktif berpolitik di kampus. Saya sama sekali tidak peduli apa mereka mahu lakukan.

Tapi mereka terlibat dalam hal-hal politik negara, jadi suka atau tidak berhadapanlah dengan serangan daripada para pengamal media online yang menyokong kerajaan.

Boleh faham...?

YY : Tak mau kata apa-apa... senyum... :)

57 comments:

Anonymous said...

gua tabik lu bro...dedahkan lagi lembu2 yang 2.....

Anonymous said...

bila ada AUKU, CGPA 2.0.
bila AUKU mansuh, CGPA 3.50.
macam itu ke? hahaha. mahasiswa kaki demo memang bangsat!

YY said...

Bagi sikit-sikit je bro... adik2 kita ni kadang2 mereka cuma keliru. Maklumlah darah muda.. :)

Anonymous said...

umur da 25-27 tahun x habis2 g blajo, pekebenderr.. len la wat master or phd, ni 1st degree xlepas2.. patut la layak jadi penyalak jek.. sbb xlayak nak jadi orang, hahaha... kong kong kong auwwwww

Anonymous said...

Pelajar grade 'A' tak buat kerja bodo ni kecuali mereka2 yg bodo2 aje. di sekolah dulu pun budak2 bodo juga yg buat macam2 hal disekolah.

Anonymous said...

Contoh2budak2 Melayu bodoh,tak pandai guna otak yg diberi oleh tuhan.Mudah diperalat.Mengapa tak ikut budak2 Cina,yg rajin dan tekun dlm study.nanti selepas grad susah dapat pekerjaan,tuduh Bn zalim tak sedia pekerjaan.result sekadar cukup makan.

Anonymous said...

memang dasar umno..tak perlu la sampai nk memalukan bangsa sendiri..memang umno ajar malukan sesama bangsa ke?..sudah2 la

Anonymous said...

Syabas bro... biar apa orang kata, kerja u siap dan terbukti. Untuk mangkok hayon tu, kena terimalah hakikat yang korang telah berani buat, maka berani tanggung. Kalo korang tak terkinja-2 melawan arus dan tak berpolitik kotor cara PR, blogers BN tak akan pertikai apa-2. nasib la beb....

YY said...

Anonymous January 4, 2012 4:39 PM,

Tindakan demontrasi dengan memasukkan gambar Najib ke dalam keranda adakah ianya tindakan yang bukan memalukan bangsa sendiri?

:)

Anonymous said...

6. Siapakah yang membunuh orang Melayu kerana perbezaan fahaman politik di Kg Memali, Lubuk Merbau dan Hutan Aji?

7. Siapakah yang membolot saham AP untuk menantu dan kroni, sedang ia adalah hak setiap rakyat dibawah dasar DEB?

8. Siapa yang melingkupkan dasar DEB hingga milikan ekuiti Melayu tersekat kepada 18% pada 2000.

9. Siapakah pula yang memansuhkan DEB, dan diganti dengan dasar Liberisasi dan Model Ekonomi Baru yang mesra kapitalis dan anti subsidi?

10. Siapa yang menyelewengkan dana untuk orang-orang Melayu yang miskin dalam program PPRT?

11. Siapa yang mengkhianat wasiat Raja-Raja Melayu menjelang kemerdekaan supaya tidak diserah bukit, gunung dan pulau kepada bukan Melayu?

12. Siapa yang mencipta krisis perlembagaan 1982 yang menyebabkan kuasa Yang DiPertuan Agung terhakis dan hanya sekadar menjadi rubber stamp Parlimen?

13. Siapa pula yang melucutkan kekebalan raja2 Melayu pada awal 1990-an?

14. Siapa yang menggelarkan rajanya 'MENATANG' bila namanya ditolak sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU12 yang lalu?
Siapakah yang mengubah sempasan kawasan undi majoriti Melayu bila Melayu sendiri menolak Umno dalam PRU 1999?

Siapa yang melanggar peruntukan Perlembagaan mengenai hak-hak istimewa Melayu untuk mendapat biasiswa?

Siapa yang menukar biasiswa kepada pinjaman dengan kadar 4%?

Anonymous said...

MANA DOKUMEN YANG DAPAT MEMBUKTIKAN???SETAKAT HIGHLIGHT WARNA MERAH XDE APE LAHHH.....

Anonymous said...

bace la bro.. jgn bagi org suap je..

Anonymous said...

Ahmad Syukri tu bekas student UMS kampus Antarabangsa Labuan..dialah pencetus budaya demo kat UMSKAL dulu..nsb baik dah kena kuar...aman ckit..

tokgaru said...

anon 448 dan 455

mentaliti orang Pas ni macam hang lah. gua baca lu punya ayat gua sudah tahu hang orang Pas. sokong Pas sebab mengaji tak pass. awat depa tak pi minta ayaq penerang hati dekat nik aziz. kalau minta ayaq tu, tak mengaji pun gerenti Pas punya.

ha ha ha padan muka depa.

tokgaru said...

YY

bila depa mengaji pun tak pass. maknanya depa tu budak2 bodoh lah. sebab tu anwar boleh cucuk hidung tarik macam lembu. ala macam kit siang buat dekat nik aziz dengan hadi awang. kit siang mengaji sekolah cina, sekolah orang putih, masuk u. hadi dengan nik aziz mengaji sekolah pondok saja, senang2lah kit siang boleh makan depa.

tu yang kit siang heret depa dua macam lembu tu.

kah kah kah rupanya2nya lembu kit siang pakai serban dan jubah.

Anonymous said...

sebodoh-bodoh aku lepas gak degree elektrikal n elektronik..AUKU ada pun boleh je dpt lepas..ni dah sah sah budak2 bangang yang konon mahasiswa padahala mahashitwa je deme ni..ko nak politik blaja kasi abis bro..baru org xckp lu melayu bodoh..dah la bodoh bangang plak tu..ni baru amik kat IPTA n kolej dah tercunggap2..blum masuk u yang 100% BI..mahu telingkup semua..takat failed anjing pun xnak amik ko keja..ko duduk la bawak kaki orang..bangsat mahashitwa ni..

.Gory. said...

Anon 4:48

So, UMNO buat semua tu. So, kenapa dengan AUKU?

Lagipun, pada pandangan aku, hal biasiswa ni, terpulang kepada dana lah. Takkan semua pelajar nak diberi biasiswa. Dah tanggung yuran pengajian yang banyak pun, nak biasiswa lagi? Dah tanggung pun belajar tak habis, ada hati nak biasiswa.

Pointer macam apa, ada hati nak biasiswa lagi? Ada pelajar, pointer 3.5 above pun biasiswa tak dapat la bro. Zaman sekarang persaingan sengit. Survival of the fittest. Be the best to get what the best.

Jangan macam ayam bertelur heboh satu kampung. Telurnya satu je.

Panglima Harimau said...

Depa ni adalah lembu original yang patut dibela oleh NFC..
Hahaha..

Anonymous said...

Mmg muka gagal. Takde la saya nak ambik kaki demo ni kerja.

Anonymous said...

memang dasar umno..tak perlu la sampai nk memalukan bangsa sendiri..memang umno ajar malukan sesama bangsa ke?..sudah2 la<<,WOOOOOOOOOT INI LAH MANGKOK TINGKAT ,BUDAK TAI BUAT DEMO DIA NAK SALAH KAN UMNO HEHEHEH ,ORG DAH KATA JGN BUAT NAK BUAT JADI MEMANG SALUTE LAH IDENTITI MEREKA DI KELUARKAN ,BAGI PERINGATAN PADA YG MANGKOK LAIN WOOOOOOOOOT

pectoralis major said...

KAH KAH KAH...KAN DAH KATA...MESTI FAILURE TU..HERO YANG GAGAL..

PATUT LA BANYAK SGT MASA NAK DEMO.

MEDICAL STUDENTS CAM KAMI NIH TAKDE MASA NAK DEMO. LAGIPUN KAMI SOKONG KERAJAAN DAN AUKU. NOTHING WRONG WITH AUKU. JUST KEEP IT AS IT IS. THANKS :-)

Anonymous said...

Nama : Ahmad Syukri Che Ab Razab

Bekas pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS)Kampus Labuan.... YY bukan kurang memuaskan la bro...tp GB... bukan Gred Bagus tapi Gagal Berhenti... Satu course dalam HE23-Kewangan Islam andai tak silap dulu

Anonymous said...

INI SEMUA KERJA UMNO.
BODOH PUNYA UMNO.
kihh... kihh.. kihh....

BIARLAH LEMBU-LEMBU MAHASISWA BERDEMO. LEMBU-LEMBU NI TELAH MEMBUSUKKAN LAGI MENARA GADING...
CELAKA PUNYA MAHASISWA BEROTAKKAN LEMBU.
BODO MAHASISWA JENIS NI....
MENJADI PEKAKAS POLITIK.

Anonymous said...

@anon 4:48...

6)akupon x fhm knp start 6...tp siapa yg kuar fatwa kafirkan umno??siapa apinya?arwah ibrahim libya meninggal krn mahu syahid atas nama islam...tp skrang dah jd negara kebajikan...pulak...

7)AP bkn saham...siapa menteri semasa mulakan AP rancak?siapa menteri kewangan ketika itu?parti mana yg hanya kroni laki bini,anak beranak duduk dlm jawatan tinggi parti??parti mana ya.....

8)siapa menteri yg nk pinjam IMF sampai bole lingkupkan semua rakyat mesia??
Berapa byk org melayu jd usahawan,berpendidikan tinggi sejak deb mula??

9)siapa yg sibuk nk demo sana sini sampai takutkn pelabur luar nk invest dlm negara??siapa yg sibuk keluar negara buruk2kn negara??

10)siapa yg seleweng tabung memali??

11)siapa pengkhianat mohon derhaka dgn raja melayu??siapa yg sekalu pertikai titah sultan???

12)siapa yg terang2 menyokong murtad dijalankn d malaysia???

13)lain kali bc buku tebal2 yer...ms tu kes apa yg tgh hangat??bila tun M pertahankn rakyat xnak plak ko ambik pedulik...nmpk isu politik jer...

14)siapa yg menyokong arak djual dlm kws majoriti melayu??siapa sokong kilang arak dbesarkan??siapa sokong kebebasan agama?

Ko ingat dunia ni makin byk sgt ke sumber??minyak lg...sembang jer lebih...pakatan menang 5 negeri xde pon biasiswa free2...semua nk dpt biasiswa tp pemalas membaca mcm ko..asyik bpolitik manjang...bila nk untungkn negara???lagi ekonomi org melayu,kedai kene roboh adela..umh kene roboh...sykt.pasir untung besar jual tanah kat spore...tula yg ko banggakn

WiraSedar said...

Anon 4.48

itu aje senarai rekaikutrasa dan persepsi yang anda ada, kejam2

satu je nak tanya, anda ni warganegara Malaysia ke?

Saya beragama Islam dan boleh beribadat tanpa ada halangan, saya ni ada kad pengenalan dan warganegara Malaysia, saya ada kerjaya, ada keluarga, bergaul dengan sesiapa saja dan cintakan keamanan, yang lain usah difikirkan, saya bangga sebab saya hak untuk mengundi tapi orang panggil saya atas pagar aje, sedih tengok agama dan bangsa sendiri ...... tak salahkan sesiapa?

anti bohmau said...

YY,

Alhamdulillah, yg bijak2 dpt biasiswa & dah terbang ke luar negara. mrk akan pulang utk berbakti kpd negara setelah selesai tugas belajar. kalau yg tercicir pun hanya segelintir, itupun krn silap mrk sendiri yg tak bersungguh2 belajar...

Alhamdulillah, yg tak berapa pandai ada juga nak pergi luar negara tp mrk ada biasiswa makbapak sendirila! ramai jgk anak2 orang berada di luar negara. ada yg ok, ada yg berkali2 ambik exam tp takpala, duit parents depa! janji depa nak belajar terus...

Alhamdulillah, yg pandai2, bertanggungjawab & faham apa sebenarnya tugas pelajar di universiti2 dlm negara pun sedang mentela'ah utk exam terutamanya final exam. mrk sedar harapan ibubapa, guru, sekolah & agama, bangsa & negara...mrk juga bakal keluar U sbg pelajar cemerlang & akan mendapat kerjaya yg baik juga, InsyaAllah.

...
...
...
...
...
Na'uzubillah...tinggalla yg hampeh2 puak2 GAGAL BELAJAR MCM GENG anugay ni menghancurkan masa depan dgn bergiat dlm politik melampau2 hingga lupa belajar!

akhirnya sesuai jd pembancuh kopi je!! tahniahla jugak krn dapat 'kerja' dgn pgayr!!!

Anonymous said...

Salam..
Banyaknya pencacai.. Knape bengap sangat? Setakat copy paste dari haramkah ingat rakyat nak percaya? Akupun boleh tambah..

"Kegagalan kempen 1 Malaysia menunjukkan rakyat menolak Perdana Menteri."

Itu namanya serangan psikologi! walhal bila masa sekak bila ia diisytiharkan gagal? Penambah baik tidak harus dianggap sesuatu yg negatif yg palimg menarik semua tuduhan diatas dibuat ketika DSAI sendiri berada di dlm kerajaan!

Anonymous said...

salam..

sory la gua interrupt korang jap..

fuhh! bahasa2 mmg "terbaeek" punye la..klu la mana2 pemimpin kerajaan bace comment2 kt cni, musti beliau kecewa dgn bhsa korng ni..kn korang perjuangkan bangsa, so try la tunjukkan bangsa melayu itu berbahasa yg sopan2(gua pon xkate la bhsa gua baik sgt)

hmm gua pon trkejot gak tgok pointer bebudak 3 org ni..tp xpela at least depa ada perjuangkan sesuatu utk mhsiswa wlupon nmpk mcm pro-pembgkang..aku, kau, kita? perjuangkan ape?huu

lg satu, gua just nk betolkan ckit bro tokgaru punye comment kt atas tuh pasai education ust hadi awang n tok guru nik aziz..
yg gua tau la depa berdua bukan lah pndidikan pondok je bro..tok guru nik aziz kelulusan sarjana perundangan islam dr univ al-azhar mesir.. n ust hadi awang plak B.A (syariah) univ islam madinah & M.A dr univ al-azhar..
gua? gua univ bese2 je dlm mlysia ni..terima kasih kerajaan bg gua chance bljr kt ipta ni..tokgaru plak U mane? jgn U.N.I.C sudaa..huhu..sory tokgaru, gua gurau je..hee ^^

kpd kwn2 kt cni, gua suke tgok perdebatan "kritis" korang, cume klu cantekk lg korang jaga molek la bhsa..bhsa jiwa bngsa beb! Islam pon ada ajar kite gune bhsa baik2..(sekali lg, mcm gua baik sgt)..

ok la, gua chaww dlu..haa sape yg x sembhyg isyak lg, pi solat dlu..takot2 mati x sempat taubat gune bhsa2 "terbaekk" ni..(ok2, gua nk bertaubat la ni)

salam 1malaysia!

n

Anonymous said...

wah..besnya dedah aib org..
mahasiswa berpolitik yg ambil tahu soal negara diburuk burukkan..
macamana pulak mahasiswa yang LANGSUNG tak menyumbang pada masyarakt..
buat hal sendiri..tup2..rmi btol anak luar nikah jenama mahasiswa..
pointer lg teruk
at least dorg ni ade kelebihn dr sudut lain
pointer ni bukn boleh bw mati pon..apatah lg tiket nk msuk syurga..
lg 1, bro2 kena igt la, rezeki Allah bg xikut pointer =)

Sidang Redaksi said...

salam tuan,

mohon melinkkan blog tuan di blog saya dan jika diizinkan dapat linkkan blog saya di blog tuan,

salam perjuangan

http://ucsungaiairtawar.blogspot.com/

Anonymous said...

aduhh lawak siol ... dah laa gagal dalam pelajaranb sekali semuanya ahli PKR ...

Kepada anon yang sebut pasal Memali tak payah cakap banyak laa , mana duit balu memali?? balu-balu memali tu sekarang telah dimaki oleh pemimpin pas malah buku pasal duit memali yang di curi oleh pemimpin PAS pun kena sekat kakakakakakakakkakakakaka kebebasan konon

Muhammad Hanafi Bin Sulaiman said...

Shittpooooolllll tak lulus, tp dpt BIASISWA Timb. PM lg,hahahahha

Yang demo ramai yang pandai, mereka yg kurang bernasib baik ni beberapa org je..
Apa punya blog smpah la..

taib mahmud said...

kalau betul seperti apa yang disampaikan oleh bro YY ni..

tak tau nak ckp apa lagi dah..

diorang kata, "pandai tak semestinya bijak" ,

pastu dorang kata, "dulu nabi muhammad tak pandai membaca, akhirnya jadi pemimpin agung sepanjang zaman"


Astaghfirullah ,
tak tahu la nak cakap apa kat dorang ni... ada je dorang nak spin..

YY said...

Muhammad Hanafi Hanif Bin Sulaiman,

Apa dapat biasiswa PM?

So kerajaan ni tak zalim la yer?

Tak sangka blog sampah boleh buat kamu melompat. hehehe...

Anonymous said...

wah ingat dah dapat masuk u kau dah pandai sangatlah dalam semua benda.. belajar lah.. matang kan diri..

Anonymous said...

cuba kita lihat saiful bukhairi,

fail jugak uniten, kerana terpengaruh anwar ..

kalau dia dari awal lagi tak follow anwar comfirm cpga dia power

Anonymous said...

hurmm..tak payah gaduh2 la pasal nie..depa dah buat and pilih jalan tu..biaq p la kt depa..lagi 1, nie fakta ke auta? aku takmo sokong umno or pas..politik nie semua main baling taik tau dak? semua kotoq! ada berita harian metro keluaq aritu, yang gambaq pompuan freehair bgambaq ngan anuar ibrahim...depa dok cakap budak tu la bantah auku..tapi budak tu bukan tuan punya badan..tu orang lain..sebab aku kenal budak yang betol2 bantah auku tuh. 1 skolah ngn aku kot dulu..tak sangka la boleh memberontak sampai mcmni.depa nie main serkup ja sapa2..tak selidik dulu ke nk publish something...yang tuan punya blog nie dah selidik lom result depa nie teruk? kalo betol okey la..selamat dari memfitnah..kalo tak betoi, Allahua'lam..tq.

Tolak Anwar mentah mentah said...

OOOOOOOOOOO!!!! rupa rupanya mereka yang sorak bagai nak rak sokong anwar rupa rupa nya mahasiswa baghal lagi bahalol, bodoh rupanya mereka semuanya, cuma rakyat bodoh dan bahalol sahaja yang sokong mereka ni kerana taraf cendikiawan mereka yang low class. Yang peliknya kerajaan Selangor telah menyalahkan wang rakyat selangor dengan sponsor mereka ini untuk kepentingan agenda politik. Pasti PRU13 ni PKR akan bungkus di Selangor dan ucapkan selamat jalan

Anonymous said...

salam..
sebusy2 aku ngn aktiviti universiti,aktiviti luar..alhamdulillah grade on time jgk aku dlm ijazah kejuruteraan elektrik..sibukkan diri anda dgn aktiviti yg berfaedahlah sikit..bakal warga pendidik tue tapi tingkah laku langsung x mencerminkan keperibadian seorang pendidik...AUKU bnyk memberi kebaikan drpd keburukan kpd mahasiswa..selami AUKU sebelum melenting dlm membuat sbrng keputusan..
wsalam...

Anonymous said...

setakat bubuh camni budak skolah rendah pon boleh bhai,,,aku pon boleh tulis la..tempek gambar ko kt situ...then tulis skit biodata ko..then aku claim ko YY bekas pelajar sekolah pendidikan khas.pastu ramai jer kat sini bodo percayae.[ini contoh ok]..kasi bukti la bro..tempek slip diaorg ke..ape ke...nih setakat cedok or amek dari mulut org ckp nih...org kta timbul finah tahu...

Anonymous said...

MASUK NEREKA

kas said...

tiga orang je yang dipaparkan dari beribu2 yang terlibat???

Rasanya yang gagal hanya minoriti sahaja. Yang tak terlibat dengan mana2 persatuan/politik dan sebagainya pun ramai yang gagal.

Cuba dedahkan pelajar yang terlibat dengan politik tetapi berjaya dalam akademik. Rasanya ramai yang berjaya daripada yang gagal.

Masa saya stdy dulu, kawan2 sy yang terlibat dengan persatuan/majlis perwakilan/ politi, majoriti dapat pointer 3.0 ke atas.

Anonymous said...

bkn nk sembang r,,onezly,,cgpa aku ngn geng2 mmg x prnah turun 3.50,,n kte sokong je adam adli ni,,x kisah la AUKU ke,,ape ke,,org bangan msti akn ckp jilat bontot anwar,,pdhl kte x sokong pkr pun,,kte juz nk hak sbg Orang Malaysia n Orang Islam tjaga,,Allah sndiri larang kte pilih pmimpin yg x taat ngn DIA,,so,,fikir2 la ye kwn2 seagama ku...

Anonymous said...

oooo jadi pemimpin macam anwar yg kantoi video lucah tu taat ngn DIA la yer......

anak beranak dlm parti yg jelas kroni takmau plak sanggah

er..mahafiraun kelantan bila nak letak jawatan.ke nak pegang sampai mati..

Anonymous said...

Mereka yang segelintir ni silap. Sepatutnya tumpu kpd pengajian. Bila dah selesai kita bangun bersuara. Tidak kisah sama ada suara kita menyokong atau membangkang. Bukan sibuk berpolitik. Apa pun, mereka ini hanya segelintir sahaja. Saya dan rakan2 langsung tidak bersetuju dgn cara mereka. Kita buktikan kpd bangsa lain, kita mahasiswa hebat dan boleh dibanggakan untuk adik2 kita yang lain. Barulah kita menjadi contoh yang baik. Lihat kpd bangsa lain khususnya bangsa Tionghua. Belajar sampai habis dahulu kemudian buatlah apa yg kita cita-citakan. Itu lebih baik krn kita keluar sbgai graduan. Barulah orang lain hormat dan segan. Tindakan mereka tidak ubah seperti tin kosong. Banyak cara lagi kita mahu tolong bangsa (sekiranya itulah niat Adam dan rakan2) Namun tindakan mereka seperti bertentangan dgn niat mrk. Ada yang tersirat yang perlu disuratkankah?

Anonymous said...

subhanallah..hebatnya anda membuka aib org lain. seteruk mana pun mereka tunggulah pembalasan bg mereka "DI SANA" dan siapa kita utk menghukum org lain..anggaplah diri kita x mampu nk berjuang seperti mereka dan org lain telah melengkapkan kelemahan tersebut..sekurang2nya mereka ada usaha sesuatu untk mahasiswa terutamanya..tapi bagaimana pula dgn kita??..tepuk dada tanya iman..berkaitan dgn "kuda tunggangan pembangkang" biarlah Allah yg menghukum niat mereka. jika kabatilan yg diperjuangkan,,yakinlah kebatilan itu bersifat lenyap dan xakan kekal..bila kebenaran itu tiba,sama2lah kita lihat spa yg benar dan spa yg salah..moga Allah redha smua yg komen dan beri pandangan di sini terutama buat diri penulis sendiri..=)

matdeboq said...

Kalu baru belajar berjalan...masih tahap "BerTatih..Tatih..".!! Baru nak berdiri ..melangkah kaki dah rebah..!!

Umbun pun baru nak keras..!! Hinggus BUTA belum kering..!

Kini sudah nak Kawin pula..!! Sekonon-konon nya, dah Besar-Panjang lah kut..!!

Tapi rupa-rupanya masih dok tahap Bertatih lagi..!!

Dalam usia..boleh di sogok sekupang dua...sebatang ais-krim dan sibiji gula2...semua cabaran di sahut sehinnga ke pucuk kelapa.

Sedang kan baru nak BerTatih..peluk batang kelapa pun tak kemaiah..!!

Belajar lah pandai-pandai dahulu ..baru mintak jadi ketua..!!

Anonymous said...

Dalam hal macam ni, para pelajar perlu menggunakan akal fikiran yang dikurniakan Allah untuk membuat keputusan berpandukan ilmu yang diberi oleh Nya.

Kerajaan telah memberi jaminan untuk meminda AUKU jadi kenapa perlu mencetuskan kontroversi turun bendera Najib tu?

Bila salah seorang hendak dikenakan tindakan tatatertib, sebagai seorang yang terpelajar, biarkan dahulu proses itu berjalan. Beliau akan diberi peluang untuk membela diri dan sekiranya betul tidak bersalah, pasti pihak universiti tidak akan mengambil tindakan disiplin.

Dalam banyak-banyak hal, nampak gaya pelajar-pelajar universiti ini keliru dan banyak mengikut nafsu amarah.

Sebabnya mudah. Akal fikiran itu belum cukup matang untuk mengawal tingkah laku. Jadi apa yang perlu dibuat? Mengaji bagi habislah. Biar sampai dapat akal itu mengawal diri berpandukan ilmu yang dikecapi menuju kepada Allah.

Ingat adik-adik. Buat keputusan secara rasional. Kita diberi akal olehNya. Jadilah hambaNya yang bersyukur. Gunakan akal fikiran anda.

Sekian

Anonymous said...

hmmm... korg semua ni cepat MELATAH... firstnya??? gamba tu baru die bwk masuk 2 3 orang??? yang lagi 97 org korg xtgok atau dedahkan... apekehal korg ni??? n yg paling penting... paling koman pun... dedah la pointer pelajar upsi... dok dedah pelajar uni lain buat apa???? blog ni ntah pape ntah.. saje nak suh satu malaysia havic la tu... org yg xberfikir je yg melatah xtentu pasal...

Anonymous said...

sekurang-kurangnya diaorang ni pelajar Universiti...yg duk tulis blog ni ntah SPM pon melingkup pe, cakap je lebey

fiq. said...

tajuk je gempaq, padahal xde pon bukti ke, cakap je, cakap gune keyboard. muehee

YY said...

Fiq,

http://mole.my/content/smm-admits-some-members-have-poor-academic-records

Maybe you must read this. TQ :)

Anonymous said...

Anonymous said...

sekurang-kurangnya diaorang ni pelajar Universiti...yg duk tulis blog ni ntah SPM pon melingkup pe, cakap je lebey

...
pelajar unoversiti pon atas ehsan kerajaan jugak.. tu pon unversiti yang telah dinaiktaraf. Dinaiktarafon oleh kerajaan juga.. kalo tak stkat Kolej n Maktab je pon.

Adam adli kalo bijok bebenor xde kat UPSI tuh..

xpayah tanyerla, sekarang orang melayu sumenyer kebanyakan pelajar unversiti.. tu pon atas ehsan dan dasar kerajaan BN. kalo x diorang2 yang poyo2 pejuang (padahal individu2 yang kecewa dan malas untuk berusaha) jangan harap nak masuk U pon.

Orang terpelajar xkan wat benda2 camni. banyak benda boleh dibuat untuk menambahbaik negara ni dan bersama2 kerajaan untuk masa depan negara, ni tolong menambah beban. orang-orang macam nila yang sebenarnya menghabiskan duit rakyat. baik bg peluang pada mereka yang betul2 nak lanjutkan pelajaran.

abe ja said...

dah jadi trend sekarang

budak2 yg kurang berhasil dr segi akademik,yg org kata masa depan nampak kelabu,pointer baru masuk sem 2 dah cecah paras idung,baru masuk sem 3 dah dpt surat amaran sbb pointer bawah 2,amik kos2 ayam yg takleh cari makan pastu pointer hancur,golongan2 ni terbahagi kepada 2:

1)betina
kerjaya pilihan:
- artis (suam2 kuku,satu single pastu terus senyap,matlamat utama:masuk tv/majalah,tangkap vvip jadi sugar daddy.
platform:
- rancangan "realiti".

2) jantan
kerjaya pilihan:
- join politik.mat sabu komunis dan mahfuz bean dah buktikan,nak jadi politician (timb. dan naib pres parti "isle/kebajike" lagi tu) tak perlu ada otak.pakai lutut aje pun boleh.banyak benefit.boleh sebat bini orang

Reza said...

bile cedera, serbu klinik...ingatkan kuat sangat. Sepatutnya yang cedera patut di 'airlift' dengan helicopter yang di charter khas pemimpin yang mereka sayang.Hantar ke Pusat Perubatan swasta. Kalau ke gov hosp, depa ni nanti tuntut katil hosp pulak pasal suka baring beramai ramai.Menyusahkan orang ramai nak dapat rawatan. Setakat jerit, baring dan histeria, students perempuan sekolah form 2 pun boleh buat.
Sedarlah, majoriti yang berdemo ni hidup pun atas tajuk ptptn. Bawa moto je. Akalu ada yg berkereta pun, parents punya.Isi minyak pun ron95 je, itupun kalau ada bonuslink nak redem 4k point pun merangkak...fahamfaham la. Kalau nak 'jihad' politik pun jadilah pembela ekonom dulu seperti Tony Fernandez yang meliberalkan cara rakyat malaysia travel. Now everybody can fly.Dia x gaduh pun dengan mantan Pm Mahathir. Dulu dia x boleh balik tengok mak dia meninggal pasal tambang mahal. Balik Malaysia dia establish comp yang boleh tolong orang dgn tambang murah. Team dia dengan Pahamin Rajab selesai isu laluan udara dengan rundingan. Itu perangai mereka yang dah invest millions! Siap mortgage rumah lagi tu...Tak ada pekerja MAS kena ugut. Gambar menteri pengangkutan pun x kena vandalize. Baring atas landasan jauh sekali. Learn the mechanics of negotiation, barulah kena dengan status. Negara luar pun memang suka perangai x senonoh ni pasal menunjukkan kelemahan yang boleh dimanipulasi di masa depan. Aku pun selalu travel ikut jalan off toll dari Tg Malim ke IPoh. Dari tingkap kereta di waktu malam, kawasan di situ meriah dengan candle light themed restaurants...settlekan dulu isu couple dikalangan anda, barulah layak nak berpolitik. Substance is more valuable than form.

Anonymous said...

Allah knows the truth...
"sekalipun mereka cuba mnutup cahaya agama Allah dgn kata2 mereka, cahaya itu akan tetap mnerangi..kerana agama Allah yg haq akn tetap mnang mngalahkan kata2 mereka ....."

"mereka merancang helah dan allah juga merancang.... Allahlah sebaik-baik perancang..."

islam pasti akn ttegak .... maka beruntunglah org2 yg asing,,,

Anonymous said...

Patutlah beriya2 sangat soh mansuhkan PTPTN dan nak pendidikan percuma. Belajar ntah ke mana nanti pastu menghabiskan duit rakyat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

University News Capital

University News Capital
Words Of The Young Minds

BNBBC

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors
Klik Untuk Ketahui Berita Terkini Pasukan The Red Warriors

BUTIK JUNIOR RED WARRIORS

BUTIK JUNIOR RED WARRIORS
Pembekal Barangan Original Pasukan Kelantan The Red Warriors

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...