NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Tuesday, January 10, 2012

#UPSI : Bukan AUKU Yang Hukum Adam Adli...

Opsss... Terbalik pulak...
Semakin ramai mahasiswa mula menggunakan medium blog untuk menyatakan suara mereka, dan langkah ini dilihat lebih bijak daripada baring di atas jalanraya sebagaimana dilakukan oleh sekumpulan 'mahasewel' SMM.

Semalam 'selebriti' terkenal melalui filem 'Turun Bendera' Adam Adli digantung 3 semester oleh pihak pentadbiran UPSI kerana beliau terlibat dalam acara 'panjat pagar beramai-ramai' bersama beberapa rakannya.

Adam Adli kata dia dikenakan hukuman oleh mahkamah AUKU, benarkah dakwaan pemuda ini? Atau pun dia keliru diantara peraturan Universiti dengan AUKU.

Kita baca apa kata seorang mahasiswa yang juga seorang blogger :
Adam menyatakan bahawa dia dikenakan tindakan dibawah peraturan 3 dan peraturan 4 iaitu mencemarkan nama baik UPSI dan memudaratkan ketenteraman awam dibawah peraturan AUKU...agak hairan para reporter mengiakan sahaja kononnya ini hukuman AUKU...ditambah pula dengan laporan yang dikeluarkan oleh malaysiakini yang kononnya mensahihkan kenyataan ini..teryata kenyataan adam yang mengatakan dirinya dikenakan peraturan dibawah AUKU telah memberi bola tanggung kepada kami para blogger untuk tolong smashkan!!!
Baca selanjutnya di blog Harapan Rakyat yang bergelar MAHASISWA [KLIK] 

2 comments:

Anonymous said...

Sdra Yuseri izin saya ulas.

Golongan Jen Y yang dianggar kan 7 juta orang ketika ini menjadi rebutan Najib dan pra 901 menjadi rebutan Anwar juga.

Pasca 901 sudah tentu Adam dan sahabat nya dadalam kumpulan mahasiswa akan menentang AUKU dan menyokong akademik fredom.

Pada Adam dan sahabat seangakat dengan nya akademik fredom sangat mustahak dan penting bagi mereka sebab:
Akademik fredom bermaana:
1.Dapat masuk IPTA IPTS

2.Tak perlu bayar yuran apa apa.

3.Dapat PTPPN dan tak perlu bayar balik.

4.dapat scholarship petronas dan JPA untuk masuk England Amerika.

5.Tak perlu masuk kuliah.

6.Tak perlu ambil ujian.

7.bolih minta tambahan pinjaman kerana kos FB ihsan telco dan IPOD blakberi tablet gajet meningkat dan kos clubbing meningkat.

8.Bolih lawan balik pensyarah yang tak bagi markah tinggi walaupun ta masuk kuliah, dan bolih buat petisyen kumpulan untuk bangkang markah rendah.

9.Tak perlu lulus peperiksaan.

10.Bolih lepak ,naik moto Kris atau LZ,pergi ke rumah GF untuk tidur dan studi grup.

11.Bolih angkut GF pergi KLCC,Lumut,georgetown ,jaybee.

12.Tak bolih dikena tindakkan olih University dan bebas keluar masuk kampus dengan kris LZ dan sewa kancil atau saga.

13.Bolih pakai pakaian suka hati.

14.Bolih main futsal sehari suntuk.

15.Bila gugur kerana cicir pelajaran, ckapa Universiti no good.

16.Bila ada sahabat suka belajor, hasut jangan jadi nerd dan ulat buku.....

17.Minta ibu bapa hantar lain punya U atau kolej bila kena buang.

18.Cukup 5 tahun, cari kerja yang ada airkon opis awik cun pangkat tingi pakai kit tie seluar baju kasut jenama beli kat Bukit Bintang Walk dan KLCC.,minta gaji 3,000,hisap rokok jenama impot bukan keretek...(lifestyle Jen Y),dengan tiada kelelusan kertas.
hanya minta dengan GLC aje,dengan company cina manager senyum besar,sebab ada alasan tolak pekerja melayu.....

Saya akan bangga jika hari ini Najib dapat bagi pekerjaan kapada 7 juta belia muda jen mahasiswa (itu pun kalu mereka mau bekerja dan bukan main FB tweet dengan gajet yang terrrrbaru sokongan broadband wireless high end spektrum telco.
Jen Y sapa nak kasi makan nanti.

Saya minta , sesiapa pun, kalu Najib,Najib lah-"carpe diem," "no to playsafe".
Najib akan tiru watak Neville Chamberlain

Najib perlu fikir dan bertindak untuk mendapat kan pekerjaan untuk 7 juta orang.

Kalau Najib tak mampu, amal kan "lead ,follow or GET OUT OF THE WAY".

Dapat lesen besar 1M
arjuna waspada
changkat lobak.

YY said...

Arjuna Waspada,

Satu hujah simple tapi cukup berisi. TQ di atas respon saudara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

University News Capital

University News Capital
Words Of The Young Minds

BNBBC

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors
Klik Untuk Ketahui Berita Terkini Pasukan The Red Warriors

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...