NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Thursday, November 17, 2011

Imej @NajibRazak Makin Popular - Bagaimana Dengan Imej UMNO?


Sebelum hasil kajian yang dilakukan oleh Unit Kajian Media dan Pilihanraya UIAM saya sendiri merasakan populariti Perdana Menteri DS Najib Tun Razak berada nun jauh di sana jika hendak dibandingkan dengan tokoh pembangkang seperti Anuwar Ibrahim.

Hal ini diakui sendiri oleh DS Zahid Hamidi ketika pertemuan saya dan beberapa rakan bloggers sebelum ini yang berlangsung di MINDEF.

Dengan hasil kajian empat tahun yang diumumkan oleh Prof Datuk Syed Arabi Idid dari Jabatan Pengajian Komunikasi UIAM semalam mengesahkan lagi bahawa Perdana Menteri kita cukup popular bagi rakyat buat masa ini.

Sewajarnya kita mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri kita DS Najib Tun Razak kerana berjaya menambat hati rakyat yang terdiri dari pelbagai kaum dan agama.

Namun di sebalik populariti yang diraih oleh DS Najib Tun Razak, saya melihat imej UMNO mula merosot dan merundum gara-gara skandal yang melibatkan seorang berpangkat senator dan juga menteri kabinet.


Dari Umno-Online :

KUALA LUMPUR, 16 Nov – Populariti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meningkat dengan mantap sejak 2009 tetapi yang sebaliknya berlaku kepada tiga pemimpin utama pembangkang, demikian menurut kajian oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). 
Selain daripada Najib, kajian terhadap populariti lima personaliti kepimpinan di Malaysia yang dijalankan oleh Unit Kajian Media dan Pilihan Raya UIAM menunjukkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terus kekal popular walaupun berundur pada 2003 manakala Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, menyaksikan populariti mereka merosot. 
Prof Datuk Syed Arabi Idid daripada Jabatan Pengajian Komunikasi UIAM, mengetuai kajian itu dari Mac 2008 hingga Julai 2011 bersama penyelaras penyelidikan, Azrul Hisyam Wakichan. 
Satu sampel rambang purata 1,500 responden terdiri pengundi Melayu, Cina danIndiadari seluruh negara ditanya mengenai kepuasan mereka terhadap kualiti kepimpinan kelima-lima pemimpin itu 
Kajian itu menunjukkan peningkatan dalam populariti Najib adalah hasil usaha berterusan beliau untuk mendekati hati rakyat dan memimpin negara ke arah masa depan yang lebih cerah. 
"Kajian ini dengan jelas menunjukkan responden Melayu, Cina dan India kini menerima Datuk Seri Najib," katanya. 
Pada Okt 2008, 35 peratus responden Melayu, 33 peratus Cina dan 41 peratus India menunjukkan yang mereka puas hati atau sangat puas hati dengan Najib tetapi menjelang Julai 2011, penerimaan masing-masing meningkat kepada 59 peratus, 45 peratus dan 62 peratus. 
"Hakikatnya rakyat kini lebih bersedia menerima Datuk Seri Najib sebagai pemimpin mereka," kata Syed Arabi yang menjalankan kajian mengenai populariti pemimpin-pemimpin sejak 1989. 
Mengenai punca kemerosotan populariti Anwar, Nik Aziz dan Lim, beliau berkata ia banyak berpunca kerana isu-isu semasa dan kegagalan untuk mencapai kata sepakat dalam banyak hal. 
Azrul Hisyam, yang menyelaras kajian itu, berkata kajian yang sama mendapati rakyat Malaysia masih memandang tinggi Dr Mahathir dan segala sumbangannya. 
Purata 74 peratus daripada responden dalam soal selidik itu menunjukkan mereka menyanjungi Dr Mahathir sepanjang kajian empat tahun itu. 
Azrul Hisyam berkata rakyat Malaysia melihat Dr Mahathir sebagai pemimpin yang telah membuktikan kebolehannya dan masih lantang bersuara. 
"Mereka melihat beliau sebagai pemimpin teladan," katanya.

YY : Kepimpinan Najib rusak gara-gara segelintir menterinya.... 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BNBBC

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...