NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Thursday, November 24, 2011

23 Barang KR1M Dibandingkan Dengan Pasaraya Besar - Siapa Bengong Antara Nurul Izzah & Tony Pua?

Nurul Izzah & Tony Pua sebelum ini bertindak membandingkan 23 harga barangan dari Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) dengan harga barangan yang dijual oleh pasaraya besar seperti Careffour.

Dengan membandingkan antara barangan K1RM dengan pasaraya besar seperti Careffour jelas menunjukkan bahawa dalam PKR ini bukan sahaja bapanya bersifat penipu anaknya si Nurul Izzah juga layak dipanggil penipu tidak keterlaluan juga saya katakan bodoh, dangkal dan dungu.

KR1M berkonsepkan pasar mini wajarkah ianya dibandingkan dengan sebuah pasaraya besar seperti Careffour? Ini pun sudah nampak bodoh dan bangangnya wakil rakyat Lembah Pantai dah Ketua Publisiti DAP si Tony Pua ini.

KR1M yang diwujudkan oleh kerajaan hasil ilham Perdana Menteri DS Najib Tun Razak sendiri adalah untuk dijadikan kayu pengukur bagi kerajaan dalam mengawal harga barang dan mengurangkan kesan monopoli produk yang telah lama wujud dan dikuasai oleh syarikat antarabangsa.

Dengan cara mengurangkan kesan monopoli mereka, secara tidak langsung harga barangan tidak mudah dinaikkan sewenang-wenangnya oleh para tauke yang selalu monopoli barang keperluan ini.

Setakat ini sudah 6 buah KR1M telah dibuka dan menjalankan urusan perniagaan mereka, manakala 21 buah lagi sedang diiubahsuai dan dijangka siap dan dibuka pada 18 December 2011. Sasaran kerajaan BN adalah mewujudkan sebanyak 85 buah KR1M meliputi seluruh negeri di Malaysia menjelang akhir 2012.

Berbalik kepada perbandingan 23 barangan yang dibuat oleh Nurul Izzah bersama 'bugs bunny' beliau si Tony Pua tempoh hari hasilnya jelas menunjukkan bahawa perbandingan yang dilakukan oleh mereka sama sekali tidak berasas malah satu perbandingan yang bodoh.

Antara perbandingan bodoh oleh kedua ekor badut ini adalah :

Serbuk/Pencair Pencuci 

Sardin 

Teh Ceylon dibandingkan dengan Teh Hitam


Pencuci Pinggan 
Fruit Cocktail
Susu & Krimer
Jus


KR1M bukan sahaja akan dibuka di kawasan bandar sahaja, malah menjelang 2012 konsep KR1M ini akan diperluaskan ke setiap pelusuk daerah dengan harapan setiap rakyat Malaysia dapat membeli barangan keperluan pada harga sewajarnya di KR1M.

Nurul Izzah & Tony Pua melihat kemunculan KR1M ini sebagai ancaman terhadap pembangkang, memandangkan jika harga barang dapat di kawal oleh kerajaan melalui konsep KR1M ini, kerana selepas ini jika konsep KR1M ini berjaya tauke besar tidak lagi boleh menaikkan harga barang secara sewenangnya yang mana sebelum ini kerajaan selalu dipersalahkan oleh pembangkang setiap kali berlakunya kenaikkan harga barang.

Melihat tindakan mereka yang menyerang usaha kerajaan untuk membantu meringankan beban rakyat muncul satu soalan di benak fikiran saya.

Antara Nurul Izzah dari PKR dan Tony Pua dari DAP siapa yang bengong di antara mereka? Bagi saya dua-dua ini bengong, sebab itulah mereka 'tagteam' menyerang usaha murni kerajaan. Lihatlah pembangkang di Malaysia semua tindakan mereka tidak pernah memikirkan nasib dan masa depan kita sebagai rakyat.

Orang bengong begini kita hendak berikan kuasa untuk mengurus tadbir negara?


YY : Yang sorang nak betulkan tabiat bapa sendiri pun tak mampu, yang sorang urus syarikat di Singapore sebelum ini bangkrap dibuatnya. kenapalah pembangkang di Malaysia ni bengong sangat!

6 comments:

Anonymous said...

Izzah n Tony mmg 'bijak' sangat2...p'bandingan yg sememangnya 'mengguntungkan' pihaknya sendiri..hahaha

Anonymous said...

hahaha..cam lawak jew diorng nie...ntah pape jew..mcm nie nk d'jadikan pemimpin..??
tutup bukalaa...lalalalala

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

mula-mula saya agak ragu juga untuk menggunakan barangan 1 Malaysia ini...tp baru2 ini saya membeli pencuci lantai 1 malaysia, jelas terbukti kualitinya lebih elok drp beberapa jenama lain sbb lantai bilik air saya kelihatan begitu bersih.

yod/// said...

Eyh bodo la desperado pnya parti pembangkang! Pui!

Anonymous said...

Bagi saya kr1m ni letak benchmark pada pembeli untuk membeli barang dari pekedai2 dan penjual supaya tidak meletakkan harga yang memandai dan menekan. ya benar carrefour murah. tapi sekurang2nya kita dh tau benchmark sesuatu harga dan perbandingan dapat dilakukan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BNBBC

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...