BLOG RASMI PPIM

NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Wednesday, August 3, 2011

Oh Mismah - Kod Negara Mismah Tidak Wujud Dalam Rekod JPN?


Sambung lagi pasal Mismah, nampaknya tersedak-sedaklah saudari/a Mismah kita di rumah hari ini, maklumlah dari semalam hingga ke hari ini namanya menjadi popular di dalam dunia blog.

Kita masih lagi cuba dapatkan kenyataan Jainisah Binti Mohd Noor iaitu Pengawai Perhubungan Awam bagi Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Bukan apa, kita cuma hendakkan kepastian dan kebenaran. Kalau benar SPR 'main belakang' kita taler SPR cukup-cukup selepas ini.

Kalau benar JPN lulus taraf warganegara dalam masa 4 jam, kita 'taler' JPN. Jangan kasi muka soal kepentingan negara. 

Sebelum kita 'tembak' SPR dan JPN kita juga kena semak, kena selidik jangan jadi bodoh apa yang dihidangkan kepada kita terus kita terima bulat-bulat tanpa mengkajinya terlebih dahulu.

Misteri Mismah terus menyelubungi blogger, bermacam persoalan bermain di kepala otak blogger yang memang sentiasa ligat menghidu sebarang bentuk penipuan yang cuba dimainkan oleh agen pembangkang.

Apa yang aneh di sebalik nama Mismah?

Banyak komen menyatakan kehairanan kerana nama dalam kad pengenalan milik Mismah tidak berbapa, anak kepada atau anak lelaki/perempuan sebagaimana status biasa yang digunakan dalam kad pengenalan rakyat Malaysia yang lain.

Adakah Mismah membuat permohonan warganegara tanpa mengemukakan sijil kelahiran ibu/bapa, permit masuk, kad pengenalan ibubapa atau pun dokumen berkaitan?

Ini tidak mungkin kerana pihak JPN akan menolak setiap permohonan yang tidak lengkap. Tidak percaya boleh semak dengan JPN di bahagian Kewarganegaraan.

Persoalannya...

Adakah Mismah tidak berbapa?

Kenapa nama Mismah tidak disertakan sekali dengan Bin, Binti, Anak/Kepada, Anak/Lelaki atau Anak/Perempuan. Jika Mismah ini berketurunan cina biasanya nama keluarga mesti ada di depan.

Contoh Lim Guan Eng/Lim Kit Siang (nama keluarga mereka adalah Lim).

Adakah Mismah kahwin dengan orang Malaysia?

Adakah Mismah lahir di Malaysia tetapi ibubapanya bukan berstatus warganegara?

Kemusykilan kedua adalah kod kelahiran negara Mismah, dalam nombor kad pengenalan Mismah dinyatakan kod negara/negeri adalah 640704-71-5238.

Kod ini digunakan untuk merekodkan tempat kelahiran asal seseorang yang memiliki taraf permaustatin tetap (PR).

Kod negara kelahiran mengikut rekod JPN :

Indonesia : 61
India :75
Vietnam :68
Thailand : 67
Bangladesh : 79
Filipina : 65
China : 74
Myanmmar : 64

Individu dari negara  di atas biasanya yang membanjiri dan menetap di negara kita, klik SINI untuk lebih maklumat. Ada beberapa negara menggunakan kod nombor yang sama.

Jika individu yang memohon taraf permaustatin tetap tidak dapat mengemukakan  rekod di mana dirinya dilahirkan biasanya menggunakan kod 82 (Negeri tidak diketahui).

Tetapi kod 71 sepanjang semakan saya tidak pernah digunakan dalam rekod JPN. (Ikut rekod laman web JPN sehingga ke saat ini).

Suka atau tidak dua pihak kena tampil, iaitu JPN dan SPR.

Kalau terbukti ini semua penipuan maka janganlah segan-segan untuk mengenakan tindakan kepada portal Malaysiakini.



YY : Rasa macam nak terjah JPN je hari ni.... hehehehe...

19 comments:

JAS SALLEH said...

Ok bro saya dh follow dan pautkan blog saudara ... engkiu .. ari tu ingat dh pautkan ... aiseh sori sori

Panglima Perang Cyber said...

mantap....


teruskan bro.


kami akan sebarluaskan artikel bro.


kasi taruk 'bom' sama tulisan propaganda murahan diorang.

Anonymous said...

ada la tuan kod 71... memang utk PR yg dapat jadi WARGANEGARA..semak betul2

Cucu Tok Selampit said...

Salam Tuan,

Kod 71 memang terdapat dalam senarai JPN. Ianya bermaksud "international" atau "tidak dilahirkan di Malaysia. Saya mempunyai Ketua Jabatan yang mempunyai NRIC "71".

Harap maklum.

Anonymous said...

aku check ngan laman web JPN,mmg no IC to valid,siap kad telah di ambil..tp seperti mn DY kata,nama bapa/keluarga tiada...muyskil gak

YY said...

tq cts...sajer kasi pening sikit...

Anonymous said...

YY
kau nak spin apa lagi. dasar otak umno selut. senang2 aje kata kod 71 tak wujud, bini aku dilahirkan di singapore paki kod 71 lah bodoh!!!!

YY said...

Aik.. marah? rileks la... belaja spin dgn Malaysiakini... puasa ke tak anon August 3, 2011 9:54 AM :)

Aliffnajmi said...

Hehehe.. Ramadan ni nampaknya anon 9:54 gagal mengawal emo. Kesian.
Dah tertera "Ikut rekod laman web JPN sehingga ke saat ini", jadi klu nak marah pun... marah la JPN sbb JPN tak update website derang.

Yg penting... artikal ni xder nak bela sesiapa, cuma nak JPN jwb statement Malaysiakini. Itu je.

YY said...

Dalam ramai-ramai yang baca nampak saudara Aliffnajmi yang peka dengan note yg saya letakkan.

Terima kasih saudara Aliffnajmi kerana dapat faham maksud saya.

Emosi totok PAS memang tak stabil. Kerja nak hamun orang jer mereka tahu...:)

jo said...

To YY..anon tu mungkin mak bapak nya yg. ajar dia bercakap cara itu..jangan marah dia dah memang memang keturunan dia kot...kita yg. islam ni dakan supay dia berakhlak mulia..dan menjadi seorang yg. boleh mengawal emosi..

YY said...

Tepat apa yang diperkatakan oleh saudara Jo...

Kita faham sangat sikap pembangkang ni, kalah hujah maki hamun la senjata utama. :)

Anonymous said...

ADAKAH MISMAH INI ANAK YG DIJUMPAI DI TEPI JALAN DKT RUMAH YB nURUL iZZH? sbb tu tak dak bapa direkodkan.

BluesMan said...

mungkin ini ic dummy yang digunakan oleh system developer jpn. lepas system siap nanti, ic tu kena dispose.

Anonymous said...

cakap banyak tk guna..kalau JPN silap..kalau JPN bodoh..korang pegila semak kt SPR..masukkan no ic tu..ada tk keluar rekod..takkan la SPR pun bongok sama pi letak rekod dlm tu..

nampak sangat boss2 korang kat atas tu dh jual malaysia pada bangla,indon,nepal dan sebagainya...bodow pnya ketuanan melayu..tk dpt apa pun..org pendatang datang sini dpt ic..korang dpt apa??ketuanan malayu..kahkahkah..ptui...tahap buta hati org umno ni...

Anonymous said...

anon August 3, 2011 1:29 PM cakap mcm keling paria tak posa....suka berdusta dan menfitnah...tak baik lah...tapi kalau keling paria menyamar melayu biasalah yeah....cakap2 KELING

Anonymous said...

Jangan lupa azmin ali, saifudin nasution dan zuraidah mak lampir jugak merupakan pemegang IC nombor '71'.dimana "71" bermaksud pendatang asing tanpa izin. (PATI)
Kad Pengenalan 640825715269 / 7445701.
Nama MOHAMED AZMIN BIN ALI.
Kad Pengenalan 631207715005 / 6984735.
Nama SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL.
Kad Pengenalan 580314715206 / A1019486.
Nama ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN.
Ini bermakna PR penuh dengan pemimpin dari golongan PATI.

Anonymous said...

Jangan lupa azmin ali, saifudin nasution dan zuraidah mak lampir jugak merupakan pemegang IC nombor '71'.dimana "71" bermaksud pendatang asing tanpa izin. (PATI)
Kad Pengenalan 640825715269 / 7445701.
Nama MOHAMED AZMIN BIN ALI.
Kad Pengenalan 631207715005 / 6984735.
Nama SAIFUDDIN NASUTION BIN ISMAIL.
Kad Pengenalan 580314715206 / A1019486.
Nama ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN.
Ini bermakna PR penuh dengan pemimpin dari golongan PATI.

Semerah Cili! said...

Salam saudara Jas...Mohon Pautkan link saya di blog tuan...sy telah pautkan link tuan di blog sy!..thankz bro...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

University News Capital

University News Capital
Words Of The Young Minds

BNBBC

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors
Klik Untuk Ketahui Berita Terkini Pasukan The Red Warriors

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...