BLOG RASMI PPIM

NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Thursday, October 27, 2011

Kebaikkan Pemerintahan Ghadaffi Semuanya Mitos


Dunia masih lagi berceritakan mengenai Libya dan pembunuhan Muammar Ghadaffi, rentetan daripada peristiwa itu ramai pihak tampil dengan membawa pelbagai kisah mengenai Ghadaffi.

Ada yang mengatakan Ghadaffi pemimpin yang baik, berjiwa rakyat, seorang pejuang Islam yang berani dan banyak lagi. Sebelum ini YB Zulkifli Nordin sendiri menulis dan menyatakan mengenai kebaikkan yang dilakukan oleh Ghadaffi sepanjang pemerintahannya.

Ini pula adalah kisah sebaliknya, sebuah pertubuhan Libya Outreach Group tampil menafikan cerita kebaikkan yang dibawa oleh Ghadaffi sepanjang pemerintahannya. Seseorang telah mengirimkannya melalui laman twitter dan mengatakan ianya dikirimkan oleh kawannya dari Libya.
Myths of the Gaddafi regime 
Explained by Libya Outreach Group on Tuesday, 25 October 2011 at 00:16
There are a lot of people defending Maummer Gaddafi and his regime by stating living conditions and infrastructure in Libya was world class and all the people in the country enjoyed unimaginable wealth, well this is not true, please see some examples and a reply to each, Gaddafi regime was rife with corruption and deception. 
Who you know was more important than who you were as a person, with many basic services being only available to the highest bidders.
There are no electricity bills in Libya; electricity is free for all its citizens.
Categorically untrue. Despite poor electricity infrastructure and poor coverage of electricity lines, even in the Capital, Libyan home owners pay monthly/quarterly (area dependant) electricity bills based on meter readings. Electricity is cut off in instances of unpaid bills. 
Reconnection upon payment is not instant. The electric infrastructure is week and some areas of Libya do not have electricity available at all.
There is no interest on loans, banks in Libya are state-owned and loans given to all its citizens at 0% interest by law.
Categorically untrue. Banks all over Libya have been giving out loans for years and years. There is a percentage rate charge on all loans, which is comparable to an interest rate, but in the spirit of ‘islamic ethics’ it is not called interest, it is called an ‘Administrative Expense’ – Masareef Edareeya.
A House is considered a human right in Libya ¬ Gaddafi vowed that his parents would not get a house until everyone in Libya had a home. Gaddafi¹s father has died while he, his wife and his mother are still living in a tent.
Well Gaddafi abused this human right as much as he did other basic rights. It is well known in Libya that political opponents, or just successful business men/women, had their homes confiscated and handed over to regime members, usually rewards for Free Officers – Dubat A7rar. Many farms and homes and businesses were confiscated during three infamous phases of Libyas dictatorial history:
1969 – The dreaded Green Revolution. Free Officers were rewarded land, homes, and farms that sometimes belonged to other people and the original owners were not compensated or asked if this was ok. 
Late 70’s. This introduction of the law Albayt le Sakinehee – The Home Belongs to its Dwellers. As this law was passed overnight, thousands of homeowners instantly lost their homes as tenants (those renting the homes) claimed ownership on account of being the ‘dwellers’. The law applied to homes, farms, shops, etc.
90’s. The introduction of Purification Committees (Lejnat al Tatheer). This committee ran by the widely know slogan, ‘Min ayna laka hada?’ – “From where did you obtain this?”, a form of ultra-socialism where people’s possessions, including homes and businesses, were confiscated if seen to be ‘surplus to requirement’ or contributing to a ‘monopoly’.
Regarding Gaddafis ‘vow’: While Gaddafi waited for ‘everyone in Libya’ to be housed, he himself lived in a sprawling 6km square compound in the centre of the capital which was home to state of the art security and an underground network of rooms and ultramodern bunkers. He also had a vast and well known farm on Airport Road in Tripoli. This, just in the capital.
Walau apa pun versi cerita yang muncul, saya tetap berpendapat kita tidak boleh menghalalkan satu pembunuhan yang begitu kejam lagi pun setiap orang itu berhak untuk dibicarakan. Tidak cukup dengan dibunuh kejam diperlakukan pula umpama bangkai haiwan.

Selebihnya semoga Allah melindungi rakyat Libya...


YY : Nak bela nasib lembu dari kebengongan menteri lembu dengan anak beranak lembu. Maklumlah raya haji dah nak dekat. Hidup lembu!!! Hahaha... Tunggu......

4 comments:

ajai62 said...

Assalam bro

Setuju yang setiap manusia perlu dibicarakan atas kejahatan yg pernah dilakukan... Bukan macam babarian yang membunuh sesuka hati... Ada sebab dia dibunuh dan tidak dibicarakan...?

Aku Peduli Apa @ APA said...

Assalam bro YY.
Saya ada kawan berpangkat Pengarah dalam Ranhill Bhd yang ditugaskan kat Libya.Ranhill dapat projek dirikan Rumah Rakyat utk rakyat Libya.

Mengikut sahabat ini klu ikut perancangan Gaddafi semua rakyat Libya akan dapat rumah percuma.

Ranhill hampir nak siapkan 29 ribu unit bila terpaksa tinggalkan Libya kerana kekecuhan yang berlaku.

Kita bercakap pasal 29ribu unit bukan 29 atau 290 unit.Jika benar cerita sahabat saya tadi,maka benarlah saperti yg dicita citakan Gaddafi nak sediakan rumah percuma utk rakyat Libya.

Kalau dah boleh bagi rumah free tkn letrik dia tak bagi free..?

Waallahu'alam

Shacklesmith said...

hmm.. kalu pembangkang kat m'sia terer bab putar-belit apelah sangat nak dibangkang pembangkang dorang..

2 x 5 jer, lgpun msg2 dpt support CIA ngn FBI utk jln operasi sebarkan propaganda..

Anonymous said...

kebenarannya didunia ni hanya orang libya yang tahu...

asalkan tidak berlaku kekecohan di Malaysia dahlah, kita semua patut sama-sama berusaha memelihara kemakmuran dan keharmonian Malaysia

cuma jangan lupa, US dan sekutunya tidak akan pernah putus asa untuk 'manjajah' Malaysia demi kepentingan kuasa dan ekonomi mereka, kita harus sedar ancaman penjajahan era moden ini!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

University News Capital

University News Capital
Words Of The Young Minds

BNBBC

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors

Kelab Penyokong Siber The Red Warriors
Klik Untuk Ketahui Berita Terkini Pasukan The Red Warriors

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...