NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Thursday, May 10, 2012

[SKANDAL AZMIN] : Kenapa Azmin Ali Takut Untuk Buat Laporan Polis?


Oleh : Beruang Biru
ADA hikmahnya juga dari terbongkarnya banyak kes-kes salah laku seks melibatkan pemimpin pembangkang tertentu kebelakangan ini, terutama yang membabitkan Timbalan Presiden PKR sekarang, Azmin Ali. 
Tuduhan yang dikenakan ke atas Azmin ini pada penulis sangat berat kerana melibatkan maruah dan intergriti sebagai pemimpin politik. Justifikasi bagi menyokong tuduhan tersebut juga lengkap (ada gambar dan video). 
Semua ini memerlukan satu siasatan terperinci dijalankan oleh pihak berwajib bagi menentukan pihak mana yang salah, pihak mana yang benar. Azmin dari segi perundangannya patut membersihkan diri dari semua dakwaan tersebut, bermula dengan membuat laporan polis bagi membolehkan siasatan menyeluruh dijalankan. 
Tapi kenapa Azmin sampai sekarang enggan buat laporan polis? Itu yang ramai dari kita musykilkan. Nak kata Azmin tak tahu? Mustahil. Nak kata Azmin tak diberi nasihat perundangan secukupnya? 
Tak mungkin. Ada segerombolan besar peguam disekeliling Azmin, yang bersedia pada bila-bila masa membelanya di mahakmah tanpa bayaran (pro bono), atau dibayar tapi menggunakan wang rakyat Selangor – seperti kes ADUN Seri Muda kerana menghina Sultan Selangor. 
Yang kita cakap ini, laporan polis sahaja pun, bukan teknikal mana sangat. Kata tak terlibatkan, jadi apa yang susah sangat nak buat laporan polis. 
Alasan penyokong Azmin seperti Shamsul Iskandar dan Zuraida Kamarudin bahawa tidak guna membuat laporan polis kerana akhirnya akan menerima nasib seperti Anwar dalam kes video lucah dengan seorang pelacur dari cina, tidak boleh diterima sama sekali. 
Dalam kes Anwar, laporan polis yang dibuatnya berjaya menyebabkan pelaku yang menayangkan video tersebut dihadapkan ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman. 
Tindakan perundangan yang bakal dikenakan Anwar pula kerana dalam laporan polis sama, dia menafikan yang dirinya adalah lelaki dalam rakaman tersebut, sedangkan kajian pakar menunjukkan 99.9% dialah lelaki itu. 
Ringkasnya, Anwar buat laporan palsu, nafi kata pelaku itu dia sedangkan kajian pakar menunjukkan sebaliknya. Adakah Azmin juga berada dalam situasi sama sehinggakan dia takut untuk membuat laporan polis tersebut? 
Apa sekalipun, selepas ini Azmin jangan salahkan masyarakat kalau keengganan membuat laporan polis ini dianggap membuktikan semua tuduhan ke atas Azmin itu adalah benar belaka. 
Yang dia memang individu lelaki yang didakwa sedang melakukan aktiviti kelucahan melampau dengan seorang wanita dalam video tersebut. Enggan buat laporan polis sebab takut polis siasat dan jumpa kebenaran. 
Itu saja alasan yang terfikir oleh penulis kenapa Azmin enggan buat laporan polis, setelah alasan takut menerima nasib seperti Anwar itu, tidak boleh diterima langsung.

2 comments:

Anonymous said...

Apalah sangat azmin setakat macam tu ja, tak hairan pun, emak dia pun boleh dia lawan mana ada derhaka tak cukup itu bini dia pun dia boleh guna sama dengan Anwar aljuuri dia pun entah-entah dah kena jubok dengan anwar lepas itu pi lah minta ampun kat N.ajis mereka ni mudah tak perlu taubat hanya penga,punan N.ajis ja mudahkan masuk .......pastns eifols

Wardi said...

My personal view.. Apa yg berlaku di Malaysia memang pelik. Si A menuduh Si B melakukan zina...Si B pula yang terpaksa membuktikan dirinya tidak bersalah. Secara logiknya dan kita diajar oleh Islam, sesiapa yang menuduh (Si A) sepatutnya yang mengeluarkan bukti sekiranya ia yang membuat tuduhan kepada Si B...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BNBBC

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...