NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Friday, January 7, 2011

Isu Menteri Rogol Amah : Kenapa Robengah Takut Hal Ini di Perbesarkan?

Hari ini portal Indonesia juga menyiarkan berita mengenai kes Menteri rogol pembantu rumahnya pada tahun 2007. Namun agak menghairankan kes ini 'mangsa' dikatakan tidak mahu memperbesarkan kepada umum. Kenapa? Adakah takut penipuan terdedah jika kes ini dibicarakan di mahkamah?

Saya mendapat komen pembaca yang agak menarik untuk dikongsikan Pemberi Komen yang bernama Megat Alam Gempita ini menulis :

Dato Dr Rais Yatim adalah Menteri Luar kabinet Pak Lah pada tahun 2007.
 

Mengikut sejarah semasa Julai 2007,media-media Indonesia begitu hebat melancarkan kempen ganyang Malaysia berhubung isu lagu rasa sayang hei, tarian reog ponorogo, isu Ambalat, angklung, tempe, batik, rendang. Isu ini hampir-hampir dimanipulasikan oleh media mereka bagi memprovokasi tentera Indonesia melancarkan perang ke atas Malaysia.
 

Satu jawatankuasa penyiasat kerajaan kedua-dua negara ditubuhkan secara rahsia dan mendapati isu adalah fitnah sepertimana isu lain yg juga disensasikan demi mencemarkan nama Malaysia. Husam Musa tahu kerana ada bersama jawatankuasa tersebut. Migrant Care juga tahu isu ini tak betul!
 

Anwarberahi sering ke Indone ketika itu utk kutip duit dan terma arahan berangkai dari CIA di Indone dan menghasut puak Hindraf memberontak di Malaysia. Matlamatnya menjatuhkan pemerintahan Pak Lah yg dikuasai KJ!.
 

Anwarberahi juga benci usaha Rais memperbaiki hubungan dgn Indone ketika itu cuba memalukan Rais dengan isu amah namun gagal. Kini isu tersebut ditiup kembali bagi menutupi isu liwatnya.

Ini adalah fakta permainan kotor fuckatan dan bapak peliwat !


Mengikut saudara pemberi komen di halaman blog saya, beliau mendakwa ada diwujudkan satu jawatankuasa penyiasat membabitkan kedua-dua belah pihak kerajaan yakni kerajaan Indonesia dan Malaysia. Namun kenapa perkara ini tidak didedahkan pada tahun 2007?

Adakah pihak Migrant Care tahun bahawa kes ini tidak betul? Manakala laporan portal Indonesia iaitu Vivanews mengatakan mangsa tidak mahu perbesarkan kes ini sebagaimana dilaporkan hari ini.


Perkosaan TKW Wewenang Kepolisian Malaysia
Jum'at, 7 Januari 2011, 08:52 WIB
Elin Yunita Kristanti

VIVAnews - Kabar tuduhan perkosaan tenaga kerja wanita (TKW) asal Indonesia oleh Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan Malaysia Datuk Rais Yatim, mengguncang negeri jiran. Kasus ini menjadi rumit karena diduga terjadi tahun 2007 lalu dan korban juga tidak melapor ke polisi.

Bagaimana posisi hukum kasus ini? Pakar hukum pidana Universitas Indonesia Dr. Rudy Satriyo mengatakan penegakan hukum dalam kasus ini adalah mutlak kewenangan Kepolisian Malaysia.

"Kita nggak bisa, harus diserahkan pada Kepolisian Malaysia untuk mengungkap kasus itu," kata Rudy saat diwawancarai VIVAnews.com, Jumat, 7 Januari 2011. Menurut dia, meski korban tak melapor, kasus itu harus diproses aparat penegak hukum karena merupakan dugaan tindak pidana.

Sebelumnya, LSM pembela hak-hak pekerja Indonesia di luar negeri, Migrant Care, menyatakan korban telah meminta agar kasus ini tidak diangkat ke muka publik dan diproses hukum.

Meski demikian, kata Rudy, hal itu tak serta-merta menghentikan perkara. "Hukum nggak bisa berhenti karena maunya si korban. Ini harus diselesaikan," Rudy menegaskan.

Meski mutlak menjadi kewenangan Kepolisian Malaysia, Rudy berharap Polri dan pemerintah Indonesia-- dalam hal ini Duta Besar RI di Malaysia--bertindak proaktif. "Harus ada peran aktif pemerintah Indonesia dalam kasus ini," katanya.
Menurut pakar Undang-undang Indonesia kes ini mesti diproses walaupun mangsa tidak melaporkan, kenapa pihak Migrant Care tidak memberikan laporan kes ini kepada pihak kedutaan? Supaya proses siasatan dapat dijalankan pada tahun 2007?

Bagaimanapun kita juga desak siasatan terperinci dijalankan, kalau tidak benar saya sarankan DS Rais Yatim kemukakan saman malu kepada mana-mana pihak yang memulakan permainan fitnah ini. Saman 100 juta biar muflis terus.

Tunggu pukul 3 petang. Jangan lupa sembahyang jumaat yer.

2 comments:

Anak Jawa said...

SALAM PERJUANGAN,

DEMI PERJUANGAN KITA, MOHON LINKKAN BLOG SAYA DALAM BLOG ANDA. SAYA SUDAH LINK DAN FOLLOW ANDA.

TQ!!

http://anakcucujawa.blogspot.com/

Anak Jawa said...

terima kasih.

jika ada FB, sila like page ini.

http://www.facebook.com/pages/Sokong-suk-selangor/140771369312324

Salam perjuangan demi Agama Bangsa Negara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BNBBC

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...