NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Saturday, July 13, 2013

DUN #N01 #PRKualaBesut , DUN Salor, DUN Chempaka & #CalonCariMake - Hok Ado Loni Comel Doh!


13/07/2013 - "Hok ado loni comel doh!" - Itu yang boleh digambarkan apabila melihat pembangunan yang ada di sekitar Kuala Besut. Tak lengkap rasanya berkunjung ke tempat orang tanpa menyelidik sosiopolitik penduduk setempat terlebih dahulu.

Tinjaun saya sebentar tadi di beberapa perkampungan untuk mengenali sosiopolitik masyarakat di sini, boleh dikatakan 'bahang' mula dirasai di sekitar Kuala Besut berbanding semalam.

Bendera-bendera dari kedua-dua parti bertanding dilihat lebih meriah. Mood PRK mula dirasai lebih-lebih lagi peranan pengamal media sosial yang semakin bertambah menghangatkan lagi 'bahang' kempen di Kuala Besut ketika ini.
Calon 'CARI MAKAN'.


"Oh.. Che Long Cari Make..ambo kenal!" - dialog seorang brader ketika saya singgah di sebuah pusat PDM, di mana sebelahnya diadakan satu pertandingan nyanyian burung (kawe lupo burung gapo), satu permainan yang agak popular bagi masyarakat pantai timur.Che Long cari makan?

Saya tertanya-tanya kenapa calon PAS dikenali dengan nama istilah 'CARI MAKE' bagi masyarakat di sini atau lebih tepat dipanggil sebagai pengundi di DUN Kuala Besut?

Lalu terburailah cerita bahawa calon PAS Kuala Besut ini rupanya bekas AJK Cawangan UMNO satu ketika dulu sebelum dia dipecat ekoran kecenderungan dia untuk 'cari make' dengan PAS ketika PAS menerajui negeri tersebut.

Ingatkan cerita ini hanya mainan di media sosial sahaja, rupa-rupanya ia adalah satu kisah benar malah menjadi buah mulut masyarakat setempat lebih-lebih lagi nama Che Long dipilih sebagai calon PAS.

Kerana menurut brader 'burung' tadi rata-rata ahli PAS Besut mengharapkan bekas calon sebelum ini iaitu Zawawi Salleh dan Wan Azhar Wan Ahmad iaitu Yang Dipertua PAS Besut.

"Kito toksey  Tok Wokil hok banyok duk Kota Bharu dari tempat sendiri!" tambah brader 'burung' kepada merujuk kepada Che Long Cari Make kerana dia khabarnya banyak menghabiskan masa untuk menguruskan perniagaannya di Kota Bharu selain bersikap 'mata duitan' dan gila 'projek'.

Menilai perbualan singkat dengan brader 'burung' maka saya tidak hairanlah apabila Datuk Idris Jusoh menggesa agar PAS jangan membuang masa bertanding sebaliknya beri sahaja kemenangan kepada calon BN.

Selaku Ketua UMNO Bahagian Besut yang lebih yang arif serta mesra dengan masyarakat Besut itu sendiri maka saya merasakan kata-kata Datuk Seri Idris Jusoh kepada PAS agar "jangan buang masa bertanding" adalah kerana misi 16:16 PAS di Terengganu merupakan satu mimpi yang sukar dicapai oleh mereka.

Hok Loni Comel Doh!

Melihat pembangunan serta infrastruktur yang ada di sekitar DUN Kuala Besut pula, saya berani katakan ia lebih jauh maju berbanding DUN Salor yang diwakili Pengarah PRK PAS Kuala Besut Husam Musa serta DUN Chempaka yang diwakili oleh Mursyidul Am PAS iaitu Nik Aziz sendiri.

Pembangunan di Kuala Besut

Ini pula DUN Chempaka diwakili Nik Aziz berpenggal-penggal lamanya :Akhir sekali kita lihat DUN Salor yang diwakili oleh Husam Musa :Yang mana lebih comel...?

Hok ado loni di Kuala Besut comel doh!

Jadi adik-kakok...

KITO KEKAL KUALA BESUT DENGAN BN.

KUALA BESUT BERTAMBAH BIRU...!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BNBBC

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

Dari Kampus

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...