NOTIS & PENAFIAN

Segala artikel yang disiarkan di laman blog ini merupakan pandangan peribadi penulis dan ianya tidak mewakili mana-mana parti, orginasasi atau mana-mana pertubuhan. Jika berlaku sebarang kecelaruan emosi ketika membaca atau menyaksikan bahan-bahan yang dipaparkan ianya di luar tanggungjawab penulis. Ingin berkongsi artikel dan maklumat yang menarik emelkan kepada : yuseriyusoff@gmail.com

Monday, December 27, 2010

Isu Logo 1Malaysia : Semalam di Bekukan Hari Ini di Tarik Balik.?KLANG: Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor telah “menarik balik” terhadap keputusan untuk melarang menggunakan logo 1Malaysia setelah mendapat kecaman pelbagai pihak.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu berkata, “pembekuan” itu telah menyebabkan pihak berkuasa tempatan diminta untuk menangguhkan tindakan itu buat sementara waktu.

Beliau berkata, keputusan terhadap larangan itu akan dibincangkan pada mesyuarat Ahli Majlis Kerajaan Negeri (EXCO) akan datang.

Kerajaan negeri sebelum ini telah melarang penggunaan logo 1Malaysia apabila ia dikatakan mempunyai unsur politik namun mendapat bantahan banyak pihak.

Difahamkan, mesyuarat EXCO akan datang hanya akan diadakan pada minggu pertama Januari tahun depan berikutan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim kini dalam lawatannya ke Taiwan.

“Sementara itu, semua perkara berkaitan larangan menggunakan logo berkenaan akan ditangguhkan,” kata Ronnie.

Bagaimanapun beliau menekankan bahawa semua permohonan untuk menggunakan logo 1Malaysia pada papan tanda tidak dibenarkan buat sementara waktu.

“Buat masa ini, kami turut mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk tidak membuang mana-mana papan tanda yang mengandungi logo 1Malaysia,” katanya.

Menurut Ronnie, dia tidak mempunyai kuasa secara mutlak untuk memutuskan mengenai perkara itu di mana ia hanya dibuat dalam mesyuarat EXCO.

“Kami akan mengemukakan satu peraturan lebih jelas mengenai perkara tersebut,” katanya yang mengulangi bahawa logo 1Malaysia merupakan simbol politik kepada Barisan Nasional.

Minggu lepas, Ronnie berkata, logo 1Malaysia telah melanggar undang-undang tempatan yang tidak membenarkan sebarang papan tanda politik pada papan iklan.

Pengumuman Ronnie pada Ahad terhadap pembekuan larangan penggunaan logo berkenaan tidak dipengaruhi oleh kenyataan Setiausaha Politik, Khalid Faekah Husin.

Faekah mempertahankan bahawa larangan itu merupakan tindakan yang betul tanpa melihat apa-apa sebab untuk diperdebatkan kerana ia sudah diperbincangkan dalam mesyuarat EXCO.

Malah katanya, perdebatan mengenai logo 1Malaysia tidak pernah pun diperbincangkan di Parlimen sebelum ia dilancarkan.

“Kenapa kami harus menangguhkan perbincangan mengenai larangan logo tersebut sedangkan ia bermula tanpa mendapat perhatian semua parti?” katanya. MSTAR

Double Y : Semalam Ronnie The Babi kata dia tidak tahu menahu bahawa larangan penggunaan logo ini telah dilaksanakan di Sabak Bernam, tapi Faekah kata tindakan ini sudah diperbincangkan dalam mesyuarakat Exco. Malah sudah mengarahkan slogan dan logo politik tidak dibenarkan di premis kerajaan dan swasta.

Jika perkara ini sudah diperbincangkan dalam mesyuarat Exco, mana mungkin Roonie The Babi selaku Exco Kerajaan dan Perumahan Tempatan tidak tahu lansung akan keputusan yang dinyatakan oleh Faekah ini?

Kahkahkahkah.. dengan logo pun takut...alahai.2 comments:

Gerakan Timur said...

hahaha...

bagus klu diorang haramkan... lagi byk isu kita boleh "laser"kan fuckatan...

dasar penyokong komunis bintang tiga!!!

Mordecai Kucai said...

Kerajaan memerintah pasti perlu membuat pelbagai kempen untuk rakyat. Untuk perpaduan, kesihatan dan kesedaran. Majoriti rakyat memiih mereka sebab tu mereka jadi kerajaan.

Oleh itu tidak dapat tidak apa pun kempen kerajaan pastilah di terajui parti memerintah. Bagaimana cuba di tolak pun pasti ia berkait kepada politik.

Permainan politik yang bagaimana mereka mahu? Bukan kah apa yang berlaku adalah keadilan politik demokrasi Malaysia juga Britain yang kita ikuti.

Tolong mereka beri penjelasan kempen kerajaan memerintah yang tidak berbaur politik? Mana mungkin.

Mengasingkan gula dari rasa manis adalah pekerjaan yang mustahil!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HOT MINGGU INI

Mesti Baca All Time HOT Artikel

RECOMMENDED

MACAM-MACAM ADO - [U,18SX,18SG,18PL]

News & Portal

Arkib Artikel Kawe...